KinoS Hír(de)Centrum

Öt szabály, amit sose feledj!!!!
  1. A pénz nem boldogít, de kényelmesebb egy Mercedes-ben sírni, mint egy biciklin.
  2. Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét...!
  3. Segíts a bajba jutottakon és emlékezni fognak rád, mikor megint bajba kerülnek.
  4. Sok ember csak azért él még mindig, mert törvénybe ütköző lelőni őket.
  5. Az alkohol nem megoldás, de a tej sem az!
Város történet

Ha nem működik a rendszer, az kínos - de segíthet Önnek a KinoS
janos.kiss@kinos.hu

Várpalota, 1944

1944. június 14. délelőtt 11 óra

Első nagy amerikai légitámadás (szemtanúk szerint 30 B-24 Liberátor nehézbombázó) elsősorban a Péti Nitrogénművek ellen.

Az emberveszteség 40-42 fő, ebből 25-27 fő román munkaszolgálatos, akik a 8. sz. műút és a gyártelep közt táboroznak ekkor.

1944. július 14. délelőtt 10 óra

Második nagy amerikai légitámadás a Péti Nitrogénművek részben helyreállított üzemei ellen, melynek során a macskahegyi légvédelem (egy 80 mm-es Bofors-légvédelmi ágyú üteg) 1 Lockheed "Lightning" kísérővadászgépet és 2 Liberátor nehézbombázót lelő.

1944. július 20.

A Veszprém megyei, így a várpalotai zsidók deportálása befejeződik.

1944. október 22.

14 "baloldali magatartású" személyt internálnak Várpalotáról.

1944. november 12.

A Veszprémvármegye c. hetilap híradása szerint a csendőrség Hajdú István várpalotai bányászt rémhírterjesztésért átadta a győri királyi ügyészségnek.

1944. december 20. délelőtt

Szovjet bombatalálatot kap a Korona Szálló melletti utca, illetve a várpalotai mozi épülete, ahol a német katonáknak éppen a Münchausen báró kalandjai c. filmet vetítik. 135 német katona meghal.

1945. február vége

Várpalotán, a Grábler-tó mellett 118 romát kivégeznek hazaárulás vádjával.

1945. március 9.

Szovjet légitámadás éri a várost, 27 polgári személy esik áldozatul, illetve az egykori Erzsébet Szállodát, valamint a mellette lévő mozit ért bombatalálat során 148 sebesült német katona meghal.

1945. március 14. éjjele

Újabb szovjet légicsapás, amelynek 80 polgári áldozata van.

1945. március 15.

A nyilasok nagyszábású megemlékezést tartanak, Várpalota fő terén 2-3 000 embert terelnek egybe.

1945. március 19.

Várpalota térségébe ér a front. A német-magyar védekező hadsereg a korábbi Mór - Székesfehérvár arcvonal helyreállítása érdekében indítandó ellentámadásának előkészületeként az 1. "Leibstandarte SS Adolf Hitler" SS-páncéloshadosztály (pk. Otto Kumm SS-Brigadeführer) Várpalota térségében összpontosítja erőit. Mire azonban manőver megindulna, addigra már a 3. Ukrán Front (pk. Fjodor Tolbuhin marsall) főirányban támadó 9. gárdahadseregének és 6. gárda-harckocsihadseregének (pk. Andrej Grigorjevics Kravcsenko vezérezredes) élei benyomulnak a kijelölt területre, ezért a hadosztály menetelő csapatainak először meg kell tisztítaniuk a gyülekezési körletüket.

Az 1. SS-páncélgránátos-ezred részei az 1. SS-páncélos-légvédelmi tüzérosztály támogatásával Várpalota körül menetből azonnal támadásba mennek át.

A németek visszafoglalják Inotát a szovjetektől. A harc Josef 'Jupp' Diefenthal SS-Sturmbannführer vezetésével házról házra folyik, majd a településtől keletre állásokat létesítenek.

16.00 óra körül - A lövészpáncélos-zászlóalj által kialakított biztosító vonal mögött gyülekezik a hadosztály páncéloscsoportja is.

Este - A szovjetek ellenlökést indítanak, de az 1. "Leibstandarte SS Adolf Hitler" SS-páncéloshadosztály erői nyolc harckocsijukat kilövik, támadásuk megakad.

1945. március 20.

Az 1. "Leibstandarte SS Adolf Hitler" SS-páncéloshadosztály harccsoportjai a még harcképes harckocsik és vadászpáncélosok támogatásával az Inota - Bakonykúti vonalról támadást indítanak Csór és az Inotától három kilométerre északkeletre húzódó magaslatok irányába. Az akció kezdeti sikerek után a szovjetek tüzében elakad, sőt a szovjetek veszik át a kezdeményezést. Harckocsijaik a Székesfehérvár - Veszprém útvonal mentén támadva az 1. SS-páncélgránátos-ezred harccsoportját és a hadosztály páncéloscsoportját visszavetik Inotáig, majd északról és délről átkarolják a hadosztály erőit.

12.00 óra körül - A szovjetek betörnek Inotára is, ezzel a németek helyzete egyre kritikusabbá válik.

Az Inotától nyugatra mozgó szovjet harckocsik ellen Otto Kumm SS-Brigadeführer, hadosztályparancsnok napközben egy Tiger II nehézharckocsit küld, amely meg is találja a szovjeteket, és 15 páncélosukat kilövi. Az 1. SS-páncélgránátos-ezred egy hirtelen átcsoportosított zászlóalj-harccsoportja átfésüli a Várpalota - Székesfehérvár útvonal menti erdős részt és újabb 15 szovjet harckocsit semmisít meg.

Ezzel egy időben a hadosztály hevenyészett keleti arcvonalát a szovjetek harckocsikkal, lövészerőkkel és tüzérséggel támadják. Az állásokat estig Várpalota keleti széléig kellett visszavenni.

Az 1. SS-páncélosezred keretében harcoló 501. SS-nehézpáncélos-osztály parancsnoka, Heinz von Westernhagen SS-Obersturmbannführer - miután betegsége miatt leváltják beosztásából - aznap főbe lövi magát. Utóda Heinz Kling SS-Sturmbannführer.

Sötétedéskor az Inotára beszivárgó szovjet lövészerők miatt Werner Pötschke SS-Sturmbannführer úgy dönt, hogy feladják a községet, majd visszavonulnak Várpalota irányába. A szovjetek elfoglalják Inotát.

A visszavonulás miatt elvágott 1/7. SS-páncélosszázad hat Panzer IV harckocsija és az alárendelt két Tiger II páncélos 21-ére virradó éjjel a szovjetek által elfoglalt Inotán keresztül(!) tör át Várpalotánál harcoló saját csapataikhoz, miközben az élen haladó Tiger több T-34-es harckocsit kilő.

1945. március 21. kora hajnal

A szovjet 5. gárda harckocsi hadtest megkezdi a támadást Várpalota ellen. Maljukov őrnagy harkocsizászlóalj-parancsnok vezetésével kiszorítják a németeket a településről.

10 óra 10 perc - Német helyzetjelentés szerint az 1. "Leibstandarte SS Adolf Hitler" SS-páncéloshadosztály erős ellenlökéssel kiszorítja a szovjet csapatokat a településtől délre lévő út-vasútkereszteződésig ill. a településtől 1 km-re északra levő útelágazás vonaláig. E harcok során a németek 15 szovjet harckocsi kilövését jelentik. A Hansen-harccsoport (pk. Max Hansen SS-Obersturmbannführer) az 1. SS-páncélosezred megmaradt Panther harckocsijaival Várpalotánál megállítja három, harckocsikkal támogatott szovjet lövészhadosztálynyi erő támadását.

Az 1. SS-páncélosezred erői Várpalota déli részén hét szovjet páncélost semmisítenek meg, saját veszteségük három harckocsi. Konrad Heubeck SS-Untersturmführer, aki Werner Wolff sebesülése után átveszi az 1/1. SS-páncélosszázad Panthereinek irányítását, Várpalotán 11 szovjet ISZ-2 nehézharckocsit lő ki. Várpalotát egész nap támadják a szovjetek. Az 1. SS-, 3. "Totenkopf" SS- és 9. SS-páncéloshadosztály részei többször visszaverik őket.

Délután - A szovjetek újabb erőket vetnek be észak, kelet és délkelet felől. A heves harcokban a németek összesen 45 szovjet tank kilövését jelentik. Heves utcai harcok zajlanak, miután a déli órákban észak-nyugatról a szovjet 98. lövész hadosztály, északról a 20. és 22. harckocsi dandárok, Inota felől a 21. harckocsi dandár és a 6. gárda gépesített dandár nyomul be a településre.

19.00 óra körül - Várpalotát elfoglalják a szovjet csapatok.

1945. március 23.

A bevonuló oroszok a Zárda alsó folyosóján elégetik a római katolikus egyházközségnek az 1712-től őrzött anyakönyveit és a tevékenységéhez kapcsolódó egyéb dokumentumait illetve a róluk készült másodpéldányokat.